• No. 4 Lorong 11/8E, 46200 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

Klinik Bantuan Guaman Telenisa

Operasi Klinik Bantuan Guaman Telenisa:

Hari : Selasa, Rabu dan Khamis

Masa : 10:00 pagi hingga 5:00 petang

(tutup pada cuti umum)

Mengenai TELENISA

TELENISA merupakan khidmat nasihat guaman percuma mengenai hal-hal yang berkaitan dengan isu-isu yang berkait dibawah Undang-undang Keluarga Islam Syariah seperti penceraian, poligami, nafkah isteri dan anak, harta sepencarian dan lain-lain lagi. Sejak ia ditubuhkan pada 2008, TELENISA telah membantu hampir 4,000 anak guam dalam memberikan nasihat guaman bagi membuat keputusan yang wajar berlandaskan undang-undang dan fakta.

Perkhidmatan Kami

Program ini bermula pada November 2006 untuk mengawasi prosiding mahkamah bagi mengenalpasti masalah yang dihadapi oleh wanita di dalam sistem mahkamah. Ianya dibantu oleh pelatih dalam kamar yang akan menjadi pemerhati sewaktu proses Mahkamah dijalankan
Pada Julai 2008, TELENISA telah melancarkan klinik bantuan guaman bergerak di Kuala Lumpur dan telah berganding bahu dengan pertubuhan wanita dan pusat bantuan guaman yang lain. Inisiatif ini telah diperluaskan ke negeri Selangor, Kedah, Kelantan dan Melaka.
TELENISA juga menawarkan bantuan dana kewangan bagi pembayaran pemfailan bagi yang memerlukan. Dana bantuan ini adalah terbuka bagi sesiapa yang memerluka pertolongan dalam mefailkan kes-kes dibawah Mahkamah Syariah dan kes-kes tertentu di dalam Mahkamah Sivil.

TELENISA STATISTICS AND FINDINGS

Over the years, Telenisa has received hundreds of cases from the public on issues relating to Islamic Family Law and Syariah Criminal Offences Law. The Telenisa Statistics and Findings aims to provide insight and information based on each year’s cases and trends.

Statistics and Findings

Telenisa findings for the year 2018

Statistik dan Dapatan

Dapatan Telenisa bagi tahun 2018

Infographic

A short summary based on the Telenisa statistics and findings 2018.

Infografik

Ringkasan statistik Telenisa 2018.

TELENISA STATISTICS AND FINDINGS 2017

Statistics and Findings

Telenisa findings for the year 2017

Statistik dan Dapatan

Dapatan Telenisa bagi tahun 2017

Infographic

A short summary based on the Telenisa statistics and findings 2017.

Infografik

Ringkasan statistik Telenisa 2017.